Impactar

El nadal té uns colors i unes olors particulars. I també té uns sons. Un so característic del nadal és el soroll dels cotxes teledirigits al parc davant de casa. El dia 25 de desembre i el 6 de gener, els pares animen els seus fills a agafar traçats impossibles i fer cabrioles espectaculars amb els seus minúsculs cotxes dirigits per radiofreqüència i diria que gaudeixen més els adults que els petits.
És una imatge tan típica com les caixes roses de nines amuntegades davant els contenidors i, si tanco els ulls, puc sentir els petits motors fent buzzz buzzz.

El fet és que un cotxe teledirigit és un dels pitjors regals de nadal que es poden fer a un nen. És una cosa què va quedar clara amb el meu germà i que he anat contrastant. Difícilment un cotxe teledirigit regalat la nit de nadal supera Sant Esteve amb totes les rodes al seu lloc. Malgrat la tecnologia ha avançat i ja no hi ha cotxes teledirigits amb cable (és molt trist veure un nen córrer darrere el seu cotxe perquè el cable no dóna més), la resistència d’aquestes joguines no ha millorat.

Em fa la impressió de que hi ha un excés de regals al nadal. Quan jo era petit, que el teu aniversari fos en aquestes dates significava centralitzar-ho tot en un dia de regals i no fer-ne tres jornades diferents. Avui en dia observo com els nens reben els regals que caga el Tió la nit de nadal, els que deixa el Pare Noel el dia 25 al matí i un bon grapat més el matí de Reis. I si fa anys en aquest període, encara n’hi haurà més.

Fa l’efecte que els nens acaben per no apreciar els regals. Alguns s’emocionen obrint-los i s’exciten amb tantes caixes gegants embolicades amb papers de colors llampants però obrir 23 caixes és inabastable. Acaben centrant-se en 2 o 3 que eren els més desitjats i els altres cauen a l’oblit. Els pot més la il.lusió d’obrir-los i sentir-se abromats per tanta atenció que el contingut en sí.

Proposar remeis per a això deu ser complicat. Sé d’un pare que va recollint les desenes de regals que van fent oncles, cosins, amics, pares, avis i sogres i, després de que els seus fills els obrin, els guarda a l’armari. I els nens ni se n’adonen perquè estan massa concentrats gaudint de les 4 joguines que realment els ha fet il.lusió. Al Febrer en treu un de l’armari i al Març un altre i els va donant progressivament.
M’ha semblat una bona idea.

Intentar gestionar aquest excés, aquest espai ocupat a casa, és difícil. Pots intentar convèncer a la família que cada any, per un just i equitatiu sistema de rotació, alguns regalin joguines i altres facin regals més útils o de més necessitat, com roba o llibres. Però quin membre vol ser “el Familiar-X que m’ha regalat aquest jersei que pica o un diccionari quan el Familiar-Y m’ha regalat el Quimicefa somiat que mola tant?”. O potser que cadascú només faci un regal per una festivitat i no en facin una per cada: els oncles el dia de nadal, amics el del Tió, altres el de Reis i finalment algú altre fa el regal d’aniversari.

Ara intenta raonar això amb la sogra i diga-li que, com va fer el regal d’aniversari, no rega-li res a la seva neta per Reis. Si un cas, ja trobaran el teu cos al costat d’una carretera solitària en mig d’un bosc.

Tots volen fer el regal que més impacte li faci al nen i s’acaben generant estranyes dinàmiques competitives entre familiars. I al mateix temps, una altra generació, la que rebia regals concentrats, rep com a regal d’aniversari unas zapatillas nuevas de estar por casa, que las que tienes manchan el suelo.