Rainbow Warriors

Radiohead anunciaven ahir, mitjançant la seva web, que el seu proper àlbum In Rainbows estava acabat i que surt a la venda en 10 dies (entenguis 10 d’Octubre), saltant-se els típics mesos previs de preparació, edició, muntatge, promoció i distribució per un llançament d’aquesta magnitud. Com? Doncs, primer de tot, no lligant-se a cap discogràfica i auto-editant-se. Segon, oferint l’àlbum exclusivament a través de la seva web. I tres, el preu de l’àlbum serà la voluntad. O sigui, fas la compra, omples la casella ai, paio, dame argo amb el valor que aquest àlbum tingui per tu i ja està.
Tot això sona molt bé, modern, cool i irreverent amb les diabòliques cases discogràfiques, etc. i comences a veure l’impacte que té en els mitjans especialitzats aquesta iniciativa.
Doncs tot això només és pel que fa a la versió estàndard de l’àlbum (10 cançons) en la seva versió digital o download only. Si vols que una versió física de l’àlbum t’arribi a casa, existeix la versió discbox que conté: àlbum estàndard en cd (10 cançons) més segon cd amb cançons extres (8 cançons que equivalen a les cares B dels hipotètics singles), un doble vinil de 12″ amb el mateix contingut que els dos cd’s, un llibre amb les lletres i fotos, tot en una caixa especialment dissenyada (que, coneixent edicions especials anteriors com la d’Amnesiac, serà preciosa segur). Però tot això té un preu: £40 (al canvi d’avui, sobre els 57€) més una petita comissió per la transacció.
O sigui, que tot aquesta atmosfera de modernitat i gratuïtat només afecta a la versió que fàcilment aconsegueixes en una xarxa P2P si t’ho proposes. La versió que pots tocar (més enllà de si un iPod Touch o un iPhone et deixen “tocar la teva música”, com diu el vell Steve) costa gairebé 60€.
Potser, de manera irònica, hi ha qui diu que, quan es tracta de Radiohead, els diners no són problema però, a mi, aquesta versió encara no m’ha convençut.

Actualització: El mànager de Radiohead ha anunciat que, a principis del 2008, l’àlbum apareixerà a les botigues de manera tradicional, així que tot això s’ha convertit en una gran campanya publicitària gratuïta per Radiohead i en el gens ni mica revolucionari procés d’edició d’un àlbum des de que internet es va fer popular a les nostres llars:

a) el 10 d’Octubre, filtració dels MP3 a la xarxa, només que aquest cop ho fan ells mateixos.
b) el 3 de Desembre, edició de luxe discobox per una pasta pels fans més impacients.
c) principis del 2008, edició normal.

O sigui, com qualsevol altre artista.